Muzej krapinskih neandertalaca prikuplja, čuva, stručno obrađuje i prezentira geološku, paleontološku i arheološku građu.

Posjeduje sljedeće zbirke (621:KRP): Geološku, Paleontološku, Zbirku eksperimentalne arheologije, Zbirku skulptura i Zbirku varia.

1. Geološka zbirka – ima 36 predmeta, a sadrži geološke karte i crteže, te mineralošku i stijensku građu od koje je dio prikupljen u Krapini i drugim dijelovima Hrvatske, a dio otkupljen ili prikupljen muzejskom razmjenom sa sličnim muzejskim institucijama u svijetu. Prikupljanjem geološke zbirke postiže se potpuniji prikaz cjelokupne geološke prošlosti Hrvatskog zagorja kako bi što bolje shvatili slijed geoloških zbivanja na ovom prostoru. Geološka zbirka upisana je u Registar kulturnih dobara RH – Lista zaštićenih kulturnih dobara pod rednim brojem 3805.

Voditelj zbirke: kustos Eduard Vasiljević, dipl.ing.geol.

2. Paleontološka zbirka – ima ukupno 73 predmeta, a sadrži fosilne primjerke biljaka i životinja, od kojih je dio prikupljen u Krapini i okolici Hrvatskog zagorja, a dio otkupljen ili prikupljen muzejskom razmjenom sa sličnim muzejskim institucijama u svijetu. Stijene s fosilnim ostacima postojani su dokument geološke prošlosti i vjeran dokaz biološke evolucije, koji svjedoče o razvoju života na Zemlji od pretkambrija pa sve do kenozoika. Paleontološka zbirka upisana je u Registar kulturnih dobara RH - Lista zaštićenih kulturnih dobara pod rednim brojem 3805.

Voditelj zbirke: kustos Jurica Sabol, dipl.ing.geol.

3. Zbirka skulptura – ima ukupno 64 predmeta, a sadrži djela svjetski poznatih umjetnika i kipara, koja su smještena u Muzeju i na nalazištu, te parku Hušnjakovo. Najpoznatije su dermoplastične skulpture poznate francuske umjetnice Elisabeth Daynès, koje čine glavni ekspozicijski sklop stalnog postava Muzeja krapinskih neandertalaca.

Voditelj zbirke: kustos Eduard Vasiljević, dipl.ing.geol.

4. Zbirka eksperimentalne arheologije – ima ukupno 129 predmeta. Zbirka sadrži donirane predmete pokojnog Stjepana Vukovića, osnivača Arheološkog odjela Gradskog muzeja Varaždin, te začetnika eksperimentalne arheologije u Hrvatskoj. Sastoji se od Vukovićeve dokumentacije, njegovih ručnih izrađevina u kamenu i drvetu, te osmišljene eksperimentalne bušilice pomoću koje je radio brojne eksperimente.
Zbirka eksperimentalne arheologije upisana je u Registar kulturnih dobara RH – Lista zaštićenih kulturnih dobara pod rednim brojem 3805.

Voditelj zbirke: kustos Jurica Sabol, dipl.ing.geol.

 

Muzeji Hrvatskog zagorja

Kraneamus
muzej krapinskih neandertalaca

Šetalište Vilibalda Sluge bb
49 000 Krapina
Tel: +385 49 371 491
Fax: +385 49 374 968
Mail: mkn@mhz.hr

Rezervacije:
Tel: +385 49 371 491
Fax: +385 49 374 969
Mail: rezervacije-mkn@mhz.hr

OIB: 11298572202
SWIFT: HPBZHR2X
IBAN: HR 3828900011100011100